Menu
Søg
BeoCreate: B&O udgiver nyskabende open source-produkt
30. oktober 2017
Den internationalt kendte danske high fidelity-producent Bang & Olufsen lancerede for nyligt BeoCreate: Et nyt open source produkt, som gør det muligt at opgradere gamle højtalere til dagens trådløse standarder.
BeoCreate by Bang & Olufsen
Bang & Olufsen

Note: I starten af 2018 blev produktet relanceret med navnet BeoCreate. Vi har valgt at beholde navnet ReCreate i artiklen nedenfor, da det afspejer udviklingsprocessen.

Med ReCreate tager Bang & Olufsen en række nye greb i brug og gør det attraktivt for deres brugere at upcycle ældre højttalere, bygge videre på dem og blive en del af et helt nyt community af medskabere. Med andre ord er Bang & Olufsens brugere ikke længere blot kunder, men også medskabere af produktet. Men hvordan hænger alt dette sammen?

ReCreate fungerer således at man køber en enhed, der består af et printboard med en lille computerchip (baseret på en såkaldt Raspberry Pi), som man med lidt fingersnilde kan sætte ind i sin gamle passive højttalere fra eksempelvis 70’erne eller 80’erne. ReCreate-enheden giver højttaleren bluetooth-funktionalitet, og gør den dermed trådløs på linie med nutidens nye højttalerprodukter. Således kan man altså upcycle - genbruge - gamle design-højttalere fra eksempelvis Bang & Olufsen og ikke blot forlænge deres levetid, men også drage nytte af deres tidløse design.

"Open source føltes som et oplagt valg for os. Open source-tilgangen gør det muligt for os at invitere vores brugere ind på et helt andet niveau - i en ægte samskabelsesånd."

Anders Buchmann, Chief Intrapreneur i Bang & Olufsen

De innovative greb stopper dog ikke der, for ReCreate-enheden er også open source. Det betyder, at Bang & Olufsen (og deres producent HifiBerry) ikke bare har gjort det lovligt at ændre i og bygge videre på funktionaliteten af enheden, men sågar tilskynder at man gør det. Det gør de ved at frigive opskriften på produktet, og lægge en såkaldt open source licens på det. Denne licens beskriver et sæt spilleregler, som giver alle frihed til at dekonstruere produktet og bygge videre på det - også uden at spørge om lov og uden at Bang & Olufsen tjener penge på det - imod at dét man bygger også udgives under samme licens, og dermed skaber værdi tilbage til Bang & Olufsen og til alle andre hifi-entusiaster verden over.

The ReCreate board by Bang & Olufsen
Bang & Olufsen

Bag udviklingen af ReCreate står B&O’s innovationsenhed BeoCreate, hvor design-drevne arbejdsprincipper er en selvfølge. Således arbejder BeoCreate med et meget bruger-drevent fokus, hvor de konstant arbejder i iterative cyklusser: Dels med at observere markedet og deres brugere, dels ved at arbejde på at forstå disse ønsker og dels ved at reagere på disse indsigter ved at udtænke nye løsninger, som præcis rammer disse ønsker.

Som en del af udviklingsarbejdet deltog BeoCreate endvidere i et testforløb af Dansk Design Centers REMODEL-program og udforskede her mekanismerne bag skabelse af globale communities af medskabere - fremfor blot at fokusere på at skabe traditionelle communities af forbrugere.

Dette har således også gjort det naturligt for virksomheden at omfavne og eksperimentere med open source-principper.

Anders Buchmann, som er Chief Intrapreneur i Bang & Olufsen og medgrundlægger af innovationsenheden BeoCreate, siger: “Open source føltes som et oplagt valg for os. Open source-tilgangen gør det muligt for os at invitere vores brugere ind på et helt andet niveau - i en ægte samskabelsesånd.”

Hør Anders Buchmann sætte ord på deres arbejde her:

Foruden et spændende og nyskabende produkt er ReCreate således også et perfekt eksempel på en open source hardware forretningsmodel, hvor Bang & Olufsen eksperimenterer med at skabe et community af medskabere, der bidrager med deres idéer, ingeniørevner og ikke mindst innovationskraft. Et selvstændigt community, som potentielt udgør en værdi, som langt kan overstige den omsætning, der kunne skabes ved at sælge ReCreate på traditionel vis.

Læs mere om Bang & Olufsens ReCreate her, og dyk ned i Dansk Design Centers arbejde med at skabe flere open source-innovatører i Danmark via REMODEL-programmet.

--

Vil du selv i gang med at modificere BeoCreate? Find kildekoden på den officielle BeoCreate Github, og læs dokumentationen her.

Seneste

Seneste
Nyhedsbrev
Få nyheder om Dansk Design Centers aktiviteter direkte i din inbox