Menu
Søg
Circular Construction Challenge er skudt i gang
30. august 2018
Fredag d. 24. august lancerede Realdania og Dansk Design Center Circular Construction Challenge – Rethink Waste, der sætter fokus på nye løsninger til at minimere affald i byggeriet.
Frido Kraanen fortæller om den svære vej fra lineær til cirkulær økonomi
Lendager Group fremviser cirkulære materialer
Anders Lendager fortæller om konkrete cases fra deres cirkulære byggeri
Erhvervsminister Rasmus Jarlov fortæller om de nationale ambitioner
Anders Lendager, stifter af Lendager Group
Adm. direktør i Realdania Jesper Nygård byder velkommen
Toke Sabroe, partner i Leaderlab, deler læringer fra tidligere challenges
Christian Bason, direktør i Dansk Design Center, om hvordan design kan være med til at løse fremtidsudfordringer

Lanceringen fandt sted i BLOX-bygningen med deltagelse af bl.a. erhvervsministeren og danske og internationale eksperter inden for cirkulær økonomi og byggeri.

Byggesektoren er blandt verdens største producenter af affald: Hvert år produceres 1,3 milliarder tons affald på verdensplan, og halvdelen kommer fra byggeriet. Realdanias direktør Jesper Nygård sagde i sin indledning, at konkurrencen er skabt på en ”brændende platform”:

Der foregår en revolution inden for cirkulær økonomi, især inden for de sidste 5-10 år.

Jesper Nygård, direktør for Realdania

”Vi står over for nogle kæmpe muligheder. Der foregår en revolution inden for cirkulær økonomi, især inden for de sidste 5-10 år. Det er vigtigt, at ikke kun nationer, men også virksomheder og især byer melder sig ind i kampen,” sagde Nygård.

Økonomisk gevinst
Circular Construction Challenge lanceres sammen med Erhvervsstyrelsens platform challenges.dk, og Erhvervsminister Rasmus Jarlov lagde i sin tale vægt på, at en omstilling til cirkulær økonomi ikke kun er en gevinst for klimaet, men også for økonomien.

”Byggeriet er en vigtig sektor i Danmark, der skaber stor økonomisk vækst og arbejdspladser, men også har store udgifter ved udledning af affald. En omstilling til cirkulær økonomi vil have betydelig effekt på Danmarks konkurrenceevne og skabe nye muligheder for eksport.”

Regeringen lancerer i efteråret en ny, stor strategi for cirkulær økonomi. Tal fra Ellen McArthur Foundation viser, at Danmark kan hente en fortjeneste på cirka 45 milliarder kroner i 2035, hvis omstillingen til cirkulær økonomi begynder nu.

En omstilling til cirkulær økonomi vil have betydelig effekt på Danmarks konkurrenceevne og skabe nye muligheder for eksport.

Rasmus Jarlov, Erhvervsminister

Behov for nye rammer
Erhvervsministeren blev bakket op af Frido Kraanen, der står for investeringer i bæredygtige løsninger i den hollandske pensionsfund PGGM. Han påpegede, at cirkulær økonomi først og fremmest er en økonomisk agenda, der giver besparelser på produktion, mindsker geopolitisk afhængighed og øger lokal beskæftigelse. Han efterlyste nye politiske rammer med flere incentiver til at understøtte omstillingen.

”Der er mange gode nye løsninger, men banen er ikke lige i dag. Den lineære økonomi, hvor vi bruger, smider væk og importerer nyt, favoriseres stadig over genanvendelse. Hvis vi ikke begynder indsatsen nu, kommer vi til at betale for det om 10 år.”

Design til fremtidens samfund
Circular Construction Challenge er for alle virksomheder med ideer til, hvordan affald kan genanvendes i byggeriet. Formålet er blandet andet at få nye aktører og mere utraditionelle ideer ind i branchen. Konkurrencens tre vindere vil få adgang til et seks måneder langt udviklingsforløb, hjælp til at samle det rigtige hold af samarbejdspartnere og 1 mio. kr. til at udvikle den første prototype. Direktør for Dansk Design Center Christian Bason påpegede i sin tale, at netop designmetodernes mindset kan anvendes til at adressere og udfordre den måde, vi tænker affald på.

”Vores næste samfund skal skabes i en digital og global virkelighed, hvor vores ressourcer er udfordret. Vi skal designe en cirkulær verden uden affald. Vi ønsker med denne challengeproces at ruste os til en fremtid, som er bedre end den, vi har i dag.”

Vi ønsker med denne challengeproces at ruste os til en fremtid, som er bedre end den, vi har i dag.

Christian Bason, direktør for Dansk Design Center

Kom ud på markedet
Dagen blev afrundet med praktiske indgange til innovation i en dialog mellem Toke Sabroe, Partner i Leaderlab og arkitekt Anders Lendager samt stifter af Lendager Group, der står bag de mest banebrydende projekter inden for cirkulær økonomi i Danmark.

De gav begge gode råd til, hvordan man som innovatør realiserer sine ideer og får dem ud på markedet. Toke Sabroe stillede skarpt på rammerne for innovation i udviklingen af løsninger til markedet.

Innovation handler i lige så høj grad om de rigtige mennesker som de rigtige ideer.

Toke Sabroe, Partner i Leaderlab

”Innovation handler i lige så høj grad om de rigtige mennesker som de rigtige ideer. Sørg for at sætte det rigtige hold. Og hav lidt data klar til en potentiel partner på, hvordan din idé kan føres ud på markedet. Vis, at du er på vej.”

Anders Lendager præsenterede flere af Lendagers store projekter, bl.a. Ressourcerækkerne, der med genanvendte byggematerialer har været med til at reducere CO2 udledningen ved byggeriet med 70 procent. Han fremhævede også betydningen af at kortlægge risici på forhånd.

”Som innovatør er man drevet af sin passion, og det skal man vise en potentiel partner. Men man skal også vise, at det kan betale sig at lave bæredygtighed. Innovatører søger ikke subsidier, de søger markedet.”

Læs meget mere om Circular Construction Challenge og send dit forslag ind på circularconstructionchallenge.org.

Publikation
Slides fra kickoff
Download slides fra Kickoff: Circular Construction Challenge – Rethink Waste

Seneste

Seneste
Nyhedsbrev
Få nyheder om Dansk Design Centers aktiviteter direkte i din inbox