Menu
Søg
Kend dit værdisystem
Tid
60 min
Type
Udforsk
Deltagere
Gruppe (maks 4 deltagere)

Kend dit værdisystem:

Når I kender jeres økosystem, har I et kvalificeret udgangspunkt for at udvikle jeres projekt eller forretning. Dette værktøj skal hjælpe jer med at udforske og forstå økosystemet omkring jeres platform, forretning eller projekt. Det gør I ved at kortlægge interaktionerne mellem jer og jeres stakeholders og interaktionerne indbyrdes mellem jeres stakeholders. Hvem udveksler værdier med hvem, og hvilke værdier? Eksempelvis penge, viden, ressourcer. Med dette værktøj får I en klar forståelse af relationerne i jeres økosystem på et visuelt kort. Husk at tænke over, om der så at sige er “systemer i systemet” - altså underopdelinger. Her kan ligge muligheder for nye interaktioner. Del gerne kortet med andre kolleger efterfølgende, så de kan se evt. manglende relationer.

Sådan gør I:

  1. Klip aktørkort og værdikort ud og læg dem på bordet foran jer. Fordel tusser og penne.
     

  2. På de fem aktørkort identificerer i de 5 vigtigste grupper blandt jeres stakeholders. Vær så specifikke som muligt i jeres svar på de to spørgsmål. På det røde kort skriver I navnet på jeres virksomhed eller projekt  
     

  3. Forbind kortene i klynger ved at stille spørgsmålet “Hvad kan A give B?” for hver aktør. Eksempelvis varer, viden, penge, indflydelse - beskriv gerne så specifikt som muligt. Svarene skrives på de grønne værdikort, der placeres mellem klyngerne (med pilen i retning af den, der får tilført værdien).
     

  4. Når kortene er forbundet, skal I overveje jeres egen rolle i systemet. Hvordan kan I bedst facilitere transaktionerne mellem jeres aktører? Ved at eje eller lede økosystemet? Ved at tage del i det på lige fod med aktørerne? Eller noget helt tredje? Skriv det ned på blanke kort eller post-its. Sæt nu jeres eget kort på kortet og forbind de værdier, I modtager og giver til systemet.

Materialer:

5 aktørkort
Værdikort
Tusser og kuglepenne

Værktøj
Aktørkort
Værktøj
Værdikort

Seneste

Seneste
Nyhedsbrev
Få nyheder om Dansk Design Centers aktiviteter direkte i din inbox