Menu
Søg
Tak for i år – lad os forme de næste 40!
21. december 2018
I år har Dansk Design Center eksisteret i 40 år, hvilket vi fejrer behørigt så snart lyset vender tilbage. Dette skarpe hjørne giver mig anledning til at se lidt nærmere på den forandring, vores samfund har gennemgået de seneste fire årtier, og ikke mindst hvilke tendenser vi ser vil danne kimen til vores alles fremtid.
Dansk Design Centers direktør Christian Bason: Derfor skal du bruge designværktøjer
Agnete Schlichtkrull
Dansk Design Centers direktør Christian Bason: Derfor skal du bruge designværktøjer

Vi lever i en brydningstid, hvor internationalt samarbejde er under pres, klimaforandringerne kræver nye løsninger og hvor teknologiske landvindinger har vist sig at have medføre nogle endog temmelig svære tømmermænd, når de sociale netværk vi alle bruger bygger på algoritmer, der truer vores demokrati. 

Det er ikke tilstrækkeligt at gøre, som vi hele tiden har gjort. Fremtiden skaber utryghed, fordi vi så at sige er vant til blot at forlænge de gulvbrædder, vi står på. Antager vi at den historiske udvikling, vi kender, vil fortsætte på samme vis fremover, ser det skidt ud.

Men intet behøver at være, som det hele tiden har været.

Vi kan ændre tingene, hvis vi vil. Og det har vi i Danmark faktisk gjort hyppigere end de fleste og med relativt stor succesrate.

Christian Bason, direktør, Dansk Design Center

Vi kan ændre tingene, hvis vi vil. Og det har vi i Danmark faktisk gjort hyppigere end de fleste og med relativt stor succesrate. I Danmark er vi gode til at innovere, skabe og forme det, vi ønsker os af det næste samfund – i samarbejde med andre – med fokus på, hvad der i sidste ende er værdifuldt for det enkelte individ såvel som for fællesskabet.

Vi har på mange områder været dygtige til at bygge bro mellem tilsyneladende modsætninger. Som at skabe adgang til alle på arbejdsmarkedet og samtidig sikre god og tryg pasning af vores børn. Som at bygge verdens mest digitale samfund og få alle med. Eller som at skabe virksomheder i vækst som på samme tid er ansvarlige og bæredygtige.

For mig at se er det Danmark, vi kender, ikke mindst skabt gennem design.

Vi har designet et samfund, hvor det er muligt for virksomheder både at tjene penge og gøre verden bedre.

Christian Bason, direktør, Dansk Design Center

Med design som tilgang har vi fundet løsninger, der både var økonomisk, socialt og miljømæssigt bæredygtige. Vi har designet et samfund, hvor det er muligt for virksomheder både at tjene penge og gøre verden bedre. Ser man bare lidt ud over vores grænser, er det absolut ikke noget, man kan tage for givet.

Ikke desto mindre er resten af verden ved at komme på omdrejningshøjde med nogle af de værdier, vi herhjemme har sat højt gennem vores nyere historie. 2018 vil vi også huske som det år, hvor virksomheder og organisationer i bred forstand for alvor fik øjnene op for arbejdet med FNs bæredygtighedsmål (SDG).

Bæredygtighed er i stigende grad en grundsten i udviklingen af nye produkter og services, og dermed et afgørende designparameter. Med SDG’erne er der skabt et globalt fokus på bæredygtighed indenfor 17 forskellige samfundsområder. I år har det været tydeligt for os, at også virksomhederne – vores primære samarbejdspartnere – begynder at dreje deres strategiske sigte mod bæredygtighed som selvstændig værdi på lige fod med deres økonomiske bundlinje. En sådan mere helhedsorienteret tilgang præger da også mange af de samarbejder, vi har indledt i det forløbne år – og peger ind i året der kommer.

Vi samarbejder eksempelvis med Realdania om et projekt, der skal minimere mængden af affald i byggeriet gennem nye cirkulære løsninger. Sammen med en bred vifte af virksomheder søger vi at løse udfordringerne med mobilitet i yderområderne i partnerskab med Faaborg-Midtfyn Kommune som forsøgsområde. For FNs udviklingsorganisation UNDP designer vi en helt ny struktur, så den kæmpe organisation kan decentralisere (og afbureaukratisere) en stor del af deres arbejde. Vi hjælper private og offentlige sundhedsaktører med at forme fremtidens sundhed gennem scenarier; og vi gennemfører med kollegerne i D2i – Design2Innovate digitale sprints med 100 danske SMV’er, ligesom vi sammen med Innovationsfonden huser omkring 30 iværksættere, der får hjælp til at udvikle deres forretning innovativt og bæredygtigt gennem designmetoder.

Udfordringerne for vores samfund er måske nok store, men det er kreativiteten i løsningsforslagene også.

Christian Bason, direktør, Dansk Design Center

Gennem Dansk Design Centers arbejde har jeg fra første række udsigt til hundredvis af eksempler på godt, dansk design hvert år. Og spændvidden er simpelthen imponerende. Klimakset er når vi afholder vores store Danish Design Award begivenhed sammen med Design denmark og Dansk Industri hvert år i maj. Udfordringerne for vores samfund er måske nok store, men det er kreativiteten i løsningsforslagene også.

Så der er meget at fejre. Vi kan glæde os over at vi har skabt et ret fantastisk samfund, som hele verden kan lære af. Og vi kan de kommende år se frem imod en lang række muligheder for at forme det næste.

Sæt kryds i kalenderen til Design Summit og 40 års fødselsdagsfest fredag 12. april.

Og indtil da: Rigtig god jul og godt nytår!

Nyhedsbrev
Hold dig opdateret i det nye år

Hvis du vil holde dig opdateret med, hvad vi går og laver i 2019 – og hvornår du kan melde dig til vores fødselsdagsfest – så tilmeld dig vores nyhedsbrev her.

Seneste

Seneste
Nyhedsbrev
Få nyheder om Dansk Design Centers aktiviteter direkte i din inbox